Salam
Sejuknya pepagi ni..dah 4 hari kat Kulai
Hari Ahad semalam aku buat kerabu Soh Hoon. Aku ni jakunlah pulak, tak penah makan kerabu Soh Hoon ni. Asalnya ada satu malam tu hubby aku balik kerja singgah foodstall kat Kulai, dia pun tapaukan kerabu soh hoon. Memula aku macam pelik je nak makan, pasal aku tak suka soh hoon. Tapi bila aku try ngap sesudu,...Fuyoo!! mabeles nko! Sedap... apalagi, aku pun melantak dengan lahap dan rakusnya sampai perut aku pedih sebab orang tu banyak letak cili padi. Tapi rasa memang power beb!!
So, keesokan harinya, aku pun suruh encek hubby tapaukan lagi. Siap suruh encek hubby mintakkan resepi kerabu ni. Tapi, aku pun tak puashati pegi scroll mouse gak kat Pakcik Google cari resepi ni kat Internet.
Finally, dapatlah jugak... alaa..bahan-bahan dia simple je, macam buat kerabu mangga tu jer. Tak susah la sangat. Aku buat dah 3 kali. Encek Hubby memuji, katanya sedap sangat jauh lagi sedap dari yang kat kedai tu. Huhuhu...kembang kempis lobang idung aii..
Kerabu Soh Hoon |
Bahan-bahan:
225gm Soh Hoon
25 tangkai cili padi (boleh dikurangkan kalau tak suka pedas)
6 ulas bawang merah
3 batang serai
2 kuntum bunga kantan
2 biji tomato
500gm udang
400gm sotong (dihiris bulat)
36gm udang kering (ditumbuk)
Jus Limau Nipis
Garam, Serbuk Perasa & Gula (secukup rasa)
Cara membuatnya:
- Rendamkan soh hoon ke dalam air panas sehingga kembang.
- Hiriskan bawang merah, cili padi, serai, bunga kantan.
- Celurkan udang dan sotong
- Tumbuk udang kering
- Kemudian toskan soh hoon dan gaulkan bahan hiris bersama udang kering yang ditumbuk tadi.
- Perasakan dengan jus limau nipis,garam,gula dan serbuk perasa dan masukkan udang kering tadi dan gaulkan sehingga sebati.
- Akhir sekali masukkan udang dan sotong yang sudah dicelur.
Oke..jangan lupa dicoba ya ibuk-ibuk...
1 ulasan:
simpel aje ye.....nampak pon menarik..ayu memang suke suun..eehe
wah...besnye...hubby puji....big clap untuk awak...weeeeee
Catat Ulasan