Sabtu, 12 Mac 2011

Ben Ashaari ~ Blogger Lelaki vs Blogger Perempuan

BANNER BEN ASHAARI

Assalamualaikum..

Aku dengan rasa bangga dan sukahatinyer, telah men'join'kan diri sekali lagi di dalam segmen anjuran Encek Ben Ashaari. Tajuk kali ni agak best sikit, pasal perbezaan antara blogger lelaki dan perempuan. Agak mencabar minda jugak tu nak bg pendapat. Sesiapa yang kebetulan lalu lalang blog aku ni, terasa nak join sila klik banner atas tu. Ni nak warning dulu ni, manalah tahu dalam masa aku menjawab soalan cepumas Encek Ben ni agak-agak ada menyinggung perasaan, aku mintak mahap banyak-banyak..sekadar  beri pendapat aku saja. Takde kena mengena antara hidup dengan yang sudah tiada.

Dalam memberi pendapat dalam entri, apakah blogger lelaki benar-benar ikhlas?

~ okeh, secara jujurnya aku jawab ya. Berdasarkan hasil blogwalking aku ke blog-blog lelaki, mereka kelihatan lebih telus dalam memberi pandangan mereka. Mereka menulis dengan berhemah, tanpa mempamerkan emosi keterlaluan. Mereka agak 'cool' dalam memberikan pandangan dan penulisan mereka juga tenyata hebat. Walaupun kekadang mereka suka cakap lepas dan terkadang lucah, tapi luahan hati yang ingin mereka sampaikan  dalam blog memang ikhlas. Namun begitu ada jugak yang mengikut emosi, terutama apabila mereka tidak puashati dengan sesuatu isu, terutama berkaitan hal ehwal semasa.

Blogger lelaki malu nak letak gambar, kenapa?

~ dan memang lumrah lelaki memang tak suka expose kan diri sesuka hati tak kiralah kat manapun. Kaum mereka ni kebanyakannya suka bersikap low profile dan lelaki kan egonya tinggi sikit . Sebab tu mereka jarang nak posing-posing maut dalam gambar ala-ala model tu kan. Pastu tepek banyak-banyak kat blog, Facebook dan seumpama dengannya. Lagipun mungkin mereka nk privacy kot.  Tapi pada aku kalau lelaki suka ambik gambar mcm awek-awek friendster pun, rasa macam something wrong pulak aku tengok.. Sana-sini kat blog ada tepek gambar sendiri..blog aku la tu. Huhuhu.. Tak payah jauh la, Encek Hubby aku tu, paling tak suka  upload gambar dia banyak2 kat Facebook. Dia kata tak mahu dikenali sangat, dunia siber banyak bahaya, katanya...

Pada pendapat anda, kenapa lelaki berblog? ..secara umum

~ pada pendapat aku, lelaki berblog kerana ingin meluahkan segala pandangan  mereka terhadap sesuatu isu.  Maka, pada mereka blog merupakan satu medium yang cukup tepat sebagai tempat mencurahkan pendapat dan buah fikiran mereka. Kita boleh lihat sendiri berapa banyak blog lelaki yang menjadikan blog sebagai tempat memprotes sesuatu perkara apabila mereka rasa tidak puashati, contohnya blog yang berbaur politik la kot. Ada juga blog lelaki yang suka berkongsi hobi mereka, contohnya cerita pasal kereta, pasal memancing, pasal hiburan, dan berkongsi tentang  teknologi maklumat. Kaum lelaki kan terkenal dengan sikap low profile, mereka jarang bercerita hal peribadi secara umum. Mereka berani mengutarakan pendapat masing-masing mengikut perspektif mereka sendiri. Secara peribadi, aku suka baca blog lelaki, kerana pandangan mereka telus, ikhlas dan kekadang cara penulisan mereka buat aku terbahak-bahak sorang depan pc walaupun entri tu nampak macam serius tapi diorang suka selit lawak2. Best. Tak emo sangat la..Lelaki tak mudah sentap. Cool down bro...

Blogger lelaki mudah dapat followers berbanding perempuan? Kenapa?

~macam aku terangkan kat atas tu lah, blog mereka ada daya penarik. Bukan kerana wajah, tapi kerana penulisan mereka. Blog mereka ringkas, tak banyak widget yang menyesakkan macam blog aku  la tu.. hehehe..Entri mereka padat, penuh pengisian. Jaranglah jumpa blog yang merepek meraban. Siapa yang nak baca blog yang asyik dok cerita  kisah dia gaduh dengan awek, pasal kucing jiran sebelah mati dilanggar lori. Contoh blog terbaik dan harus dapat ramai followers, macam blog Encek Ben la, simple aje kan ayat macam nak membodek pulak huhu... Tengoklah sendiri, setiap kali beliau update entri mesti best, ramai nak bagi komen. Pandai betul Encek Ben pikat pembaca... Lelaki kan terkenal dengan sifat simple diorang kan.. Less is more..but more with knowledges... Tengoklah followers Encek Ben tu, dah masuk 5 angka..Mantap bro! hehehehe... Tak silap aku, Encek Ben penah mention kat blog dia dulu, ramai followers pun bukan bermakna traffic kita akan naik tinggi  mencanak-canak setiap hari. Ada jugak yang hanya jadi silent readers,yang penting rajin update, entry pun kaw-kaw..tak gitu Encek Ben?..

Blog lelaki yang anda wajib masuk setiap hari..

~ Blog Ben Ashaari  <--beliau best dan antara terbest..(wajib bodek okeh..) teeheee :)..
~ Blog Carl Samsudin < pun best gak..photographer kalau x silap..
~ Blog Mamat Khalid ( pengarah antu kak limah tu...)
~ Blog Cik Mat Gebu<-- lelaki yang gemar masak dan berkongsi resepi
~ Blog Obiefiend <-- best giler blog beliau..asik nak gelak jer..
~ Blog Adamxis[dot] com <--byk info..
dan adalah jugak beberapa lagi blog lelaki yang menarik, tu aku sekadar menyebut beberapa nama je..

Jika anda blogger lelaki, apakah yang anda letak dalam blog anda?

~ Isshh..takkan aku nak letak widget-widget comel dan berlip-lap siap background kaler pink dengan template Hello Kitty tu pulak ekk..kan orang kata apa pulak nanti. Alamak..aihh.. soklan susah betul la nak jawab..nmpk mcm simple. Kalau aku lelaki minat apa ek? maybe aku kongsi minat dan hobi aku kat blog... Tapi dalam setiap pengisian dalam blog tu haruslah menarik minat orang nak baca macam blog Encek Ben kan..Tahla.. Encek Ben, tak reti pulak nk jawab soklan ni..

Selesai..sudah menjawab soalan segmen Encek Ben kali ni.. Jenuh gak nak jawab.. fuhhh..panjang berjela2..

**tapi kan. Encek Hubby selalu cakap macam ni kat aku tau... dia kata, Perempuan hatinya kat mulut, Lelaki mulutnya kat hati... apa agak-agaknyer maksud dia tu ekk...**

footnote:  kalau ada yang tersentap dengan pendapat aku mintak mahap la yer..aku sekadar memberi pandangan sempit aku jer... Maklumlah man from mars women from venus. Kalau ada tersilap kata, terkasar bahasa, mohon ampun  dan maaf ku pinta...



12 ulasan:

Un Phat Lee berkata...

thabx for your opinion.appreciate it very much.ehe

asyrafNAKjadiLEBIHbaik berkata...

salam balas komen dari segmen BenA; L vs. P .....

panjangnyee la jawapan..hehe

disebabkan header u tersangatlah vogue(i like!!..hahaha)...i followed ur blog...theeee

{ finieViolet} berkata...

un phat lee: thanks.. sudi singgah sini..

asyraf: hehehe..panjang sangat ea? tak reti nak pendekkan laa..hhuhuhu... thnks follow yer..

solo molo berkata...

tue dia ehh...
macam-macam jawapan kuar...
perghh...
penat nak baca jawapan...


salam ziarah dari segmen panas Abg Ben...

{ finieViolet} berkata...

solo molo: thnks singgah blog n komen..ahahaha...nama pun segmen panas kan..jawapan pun mau kaw-kaw.. alaa..panjang sangat ke jawapan tu..hehehe..bukan apa, sekadar beri pendapat..

cacing berkata...

cacing serbu balik kat sini... awat nama cacing takde pun dalam blog yang gemar dilawati.... ahahhaha

AdiSuda berkata...

fuyoooooo..pnjngnyaaa ulasan dia..ahaha..thnkz..^_^

Faris berkata...

panjangnya..serius aku tak sanggup nak taip sepanjang tu...terima kasih kerana melawat blog aku..lain kali datang lagi..

Dunia Faris Adli

Novelgurl berkata...

Salam singgah dri blog En.BA =)

Dda Ly berkata...

nice opinion..:) saye pon ari2 mesti tgk blog abang ben..thanks to him sbb salu nyusahkan diri untuk kite..hihi

meh ke rumah..
~monday blues~
keep in touch ye..♥♥♥

shah-kayrul berkata...

macam mana tak perasan pulak ada segmen nie...best baca pendapat kat sini

{ finieViolet} berkata...

cacing: awat nama hang mcm tu.. hehehe.. nanti la sy letak blog awak dlm bloglist special sikit..

adi suda: hehehe..panjang ker.. biasalah pompuan menulis dengan emo..

faris: dekat 3 jam tau kerah idea nk taip ni..hehehe

novel gurl: terima kasih singgah

dda ly: sy hari2 wajib g blog Encek Ben..

shah khayrul: len kali alert yer.. terima kasih suka pendapat sy tu..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...