Isnin, 5 Julai 2010

Main Masak-masak..

Salam...

Entry untuk kali ni, aku nak entry stori pasal makanan2 yang aku penah buat bulan2 lepas ni kat blog..
Semua makanan yang aku buat tu aku byk dah upload g tepek kat Facebook. Tujuan asal aku nak tepek kat blog ni ha..tp sebab aku ni punyelah sibuk sendrik,jadi x sempat nak upload kat sini.. Semua dishes2 tu aku buat sebab terpengaruh dengan blog kawan2 aku yang rajin sangat memasak tu..jeles tau!! diorg seme berkerjaya tapi sempat memasak,pegi course wat cekelat la,wat cupcakes la,wat roti la..aku yang dok umah ni dok terpacak gitu jer..asik2 la berpesbuk ngan bergelumang ngan si tecik aku Najla tu.. Jadi sebab tercabar tu yang aku ingin nak try,test cuba macam2 masakan... Lagi satu hubby ku terchenta suka makan2 cemil-cemilan..sebab dia suka tu yang aku bersemangat jer nak masak-masak...

Pizza Mania...

doh yang baru pas uli..

doh sudah kembang...

taraaa!! pizza dah siap tabur garnishing n cheess..
(lupakan yer tudung periuk yang kemek2 tu..wat2 x nampak..almaklum budak baru belajar..nak beli pan pizza tu kalo setakat masak sekali-sekala mcm membazir jer rasanyer..hihi)

pizza dah siap baked dan leh dimakan...

Macaroni 'n Cheese

Macaroni n Cheese before baked

Macaroni n Cheese after baked

Dua2 resepi ni aku buat dalam bulan yang sama tp hari lain2..
Sebabnye aku nak abiskan saki baki cheese yang lebih buat pizza aritu..
Pizza tu aku buat main bantai2 je.. kalo setakat tabur bahan topping dia tu senang aje..tapi nak buat roti pizza tu, hampir seminggu aku dok googles,belek blog2 masakan.. aku ambik resepi yang mudah jer..sebab sesuai la budak baru belajar cam aku ni.. seme try n error aje..janji ade rupa cket2 ngan rasa okelah tu.. Pizza tu aku dapat buat 5 bijik doh yang bersaiz medium.. ada gakla yang terkecik sikit itu yang last2 la... tapi rupa mmg burukla..yang penting kaya ngan bahan topping pizza... aku guna daging burger ayam wat inti.. Ada gak la dgr komen2 nakal my hubby tu, dia kata inti banyak sangatla sampai membukit..roti tipis sangatla..mcm2la..geram pun ade..tapi aku tengok 2 bijik sekali bedal.. Tapi MIL n SIL aku x komen ape2..sedap jer tgk diorg makan..cuma MIL aku kurang la makan..sebab dia x suka cheese..jenis2 produk tenusu ni.. walauapepon, rasa dia mmg shedapp( puji diri sendiri) ade gak la rasa dia tempias2 Pizza Hut..yang penting aku dah cuba..dan akan terus mencuba lagi.
Macaroni n Cheese tu buatnya senang gak..aku dah lama nak try wat sejak aku tengok citer RonaRoni Macaroni kat Astro Ria dulu tu..sebab aku nih penggemar makanan western, lagi2 yang banyak letak cheese...kat fridge tu mesti ada stok cheese.
Tapikan yang sedihnyer masakan yang aku buat kali ni x berapa nak laku laaa..aku sorang jer yang makan..sebab apa tau kaler dia x menarik..dan diorang x berapa suka cheese. MIL aku langsung x jamah sebab dia tgk kaler Mac N Cheese tu mcm tu, dia teringat something yang......
euwwww!!!...nak taip pun geli.. hehehehe... Jadiknyer aku ngan hubby je yang makan.. Pastu ada baki sikit, tu x de sape nak makan...aku bagi kat mulut tong sampah la pe lagik.. Lain kali kalo nak wat..aku nak wat sikit2 jer.. huhuhu..

Ni aku taip la bahan2 nak wat pizza merapu aku tu..

Bahan Doh Roti

500g tepung roti
1/2 paket mauripan
200ml air
50g butter
garam & gula sikit
susu tepung
(ni seme aku pakai agak2 jer..)

Sos Pizza

1 tin kecil paste tomato
sos cili
rempah pizza@oregano pun leh
bawang besar potong dadu
bawang putih

Bahan Topping

cendawan butang
lada benggala
bawang besar (potong kiub)
frankfurter ayam
rempah pizza
daging burger ayam yang sudah dicelur sekejap kat air panas dan cincang..
cheese..x kisah ape2 cheese..tapi yg paling sesuai mozzarella la..
Bahan2 topping ni ikut selera dan tekak masing2 la nak letak apa..aku memang buat apa yang ada dlm fridge tu jer.. Tapi kalo nak rujukan lebih bolehla tengok resepi mereka yang lagi arif..:)

Macaroni 'N Cheese

Macaroni (direbus hingga lembut,letak sikit minyak dan sdkt garam)

Bahan tumis/kuah

Daging Ayam Kisar
Bawang Besar
Bawang PUtih
Serbuk Lada Hitam/lada putih (optional)
Cheese Cheddar(aku guna cheddar kraft singles tu)
SOs Prego(cendawan..yang kaler putih tu sosnyer)
Susu LOw fat Dutch lady
rempah pizza..(aku letak sikit jer, kat dlm rempah ni dah ada sikit serbuk oregano..)
garam dan perasa secukup rasa

cara nak buat:
bawang besar dan bwg putih ditumis sampai naik bau, pastu masukkan sos prego dan susu segar low fat tu. Bila dah agak2 mendidih masukkan daging ayam kisar, serbuk lada hitam/putih,keju dan rempah pizza. Akhir sekali perasakan kuah dengan garam dan serbuk perasa sikit. Bila rasa kuah dah sebati dan yummy,..masukkan macaroni yang sudah direbus dan gaulkan dalam kuah tu.. kalo nak tuang kemudian pun leh, tapi nanti x sebati pulak..
Oven panaskan dalam 150degree..sebab x lama nak bakar pun agak2 15minit gitu..
Tuangkan macaroni tadi kat loyang dan ratakan, pastu letak chicken ball yang digoreng terlebih dahulu sebagai hiasan..tak lupa juga taburkan cheese sebanyak mungkin..taburkan juga daun parsley..lagi chantekk tabur masa tgh menggaul macaroni dalam kuah tadi.. baru nampak ade kaler sikit,..taklah pucat jer.. Resepi ni aku ambik sikit dari resepi2 orang jer..ambik sana sikit, sini sikit..pastu alter sendirik..yang penting jadi..rupa dan rasa x lari sangat..:)
Sebenarnya banyak masakan nak masukkan..tapi my doter dah merengek2 nak makan..so, benti jap la.. ada masa to be continued...huhu!!

mood ceria & happy:-

-finie-




2 ulasan:

cthalimah berkata...

aku dah pernah buat macaroni bakar ni...tp bila tengok resepi ko nak tambah lagila...masa aku buat jam 11 mlm..pg nak sarap aku tengok dah separuh...laki aku mmg suke ada mknan bila balik keje mlm2...best dan mudah sediakan makaroni bakar ni kan...

~Nur Finie Afnie~ berkata...

lim.resepi macaroni ni..x berapa nak laku la..rasanyer sekali tu jelah aku buat lim..aku ngan hubby jer yg makan..org lain geli nak makan..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...