Rabu, 6 April 2011

Resepi Tiramisu~Gembirakanlah Hatiku

Assalamualaikum...

Ptg semalam geledah2 gobok kat dapur tu nak bagi kemas sikit,pastu  ternampak pulak biskut Lady Finger's yang utk buat tiramisu tu. Jeng!Jeng! idea pun datang nak buat tiramisu pagi ni. Kebetulan bahan pun ada kat dalam fridge, apa lagi memang sesuailah untuk berperang didapur!.. Harap percubaan kali kedua ni menjadi la. Yang first trial dulu aku buat guna kek span je. Tak berapa moleklah jika  dibandingkan dengan yang guna Lady Fingers ni.


Bahan-bahan:

1 bungkus Savoiardi @ Lady Fingers
250ml Whipped Cream 
250gm Philadelphia Cream Cheese
2 cawan gula (boleh kurangkan jika suka)
3 biji telur (kuning sahaja)
1 sudu mkn vanilla essence
2 sudu besar serbuk kopi nescafe
1 mangkuk sederhana air suam (bancuh nescafe)
serbuk koko untuk tabur atas adunan.

Cara-cara membuatnya:
  1. Pukul whipped cream dgn mixer dalam bekas lain sehingga gebu dan likat.
  2. Pukul kuning telur,gula caster,cream cheese, esen vanilla sehingga gebu. 
  3. Campurkan kedua2 adunan dan kacau.
  4. Bancuhkan nescafe bersama air suam.
  5. Celupkan biskut Lady Finger's ke dalam bancuhan nescafe tadi, toskan dan susun teratur kedalam bekas. 
  6. Tuangkan sedikit  bancuhan cream cheese + whipped cream tadi keatas susunan biskut dan taburkan serbuk koko menggunakan penapis. Taburkan rata, seterusnya ulangi langkah sehingga bancuhan habis.


Amacam? senang tak? pejam mata pun boleh buat apa.. hihihi..tinggal nak tak nak jer kan.. 

footnote:  dalam bahasa itali maksud tiramisu gembirakan hatiku... dapat info dari sini.. resepi masakan I Luv Islam.com

5 ulasan:

:: noremy bte rahmat :: berkata...

tq coz sharing....

nampak mudah jer...

tp,senang ke nak cari biskut lady fingger tu?

{ finieViolet} berkata...

noremy..

mmg mudah jer.. try buatla..

lady fingers tu boleh dpt kat kedai2 jual bahan bakeries..ataupun noremy boleh guna kek span biasa.. hasilnya sama jer..

:: noremy bte rahmat :: berkata...

mean,kek span tu pun kena celup ngan nescafe ker?

:: noremy bte rahmat :: berkata...

tq awak....

nnti nak try!

Murni Delights berkata...

nmpak menarik nie..hik..hik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...