Jumaat, 26 November 2010

Najla Demam Lagi..

Salam..

Hari ni barulah aku dapat update story-mory setelah berehat selama 4 hari.. Bukan apa, Najla baru je baik demam. Start petang ahad lepas dia macam slow je..kebetulan hari tu aku balik Batu Pahat. Mula-mula aku tak perasan, tapi mama yang perasan badan dia panas lain macam. Tapi hari ahad lepas tu memang cuaca agak panas terik jugalah. So, malam tu hubby pegi farmasi belikan panadol untuk kanak-kanak dengan koolfever je, memandangkan keadaan dia yang nampaknya belum serius sangat.
Sedar-sedar dalam pukul 4 a.m macam tu dia merengek minta susu, tapi temperature badan dia semakin panas aku terus kejut hubby, biasanya kalau Najla demam, hubby terus mandikan dia. Tujuannya nak kurangkan temperature panas badan. Kesian juga aku tengok Najla melalak menahan kesejukan dimandikan hubby tu. Sedih woh... menggigil-gigil dia, tapi kata hubby jangan kesian sebab inilah treatment paling berkesan nak hilangkan temperature panas bila demam. Dia kata kalau kat hospital lagi doktor dan misi-misi tu mandikan baby  dengan ais. Haishh..kesiannye..
Dalam pukul 10a.m lebih kurang, aku dan hubby bawa Najla pegi klinik, doktor periksa dan bagi paracetamol je. Slow je Najla bila demam, nak cakap-cakap, main-main macam biasa pun tak larat, aku agah-agah dia pun tak dilayannya..takde mood. makin merengek adalah..
Demam Najla kali ni tak makan hari sangat, hari Selasa dah kebah dah..cuma aku perasan dia still tak mau cakap-cakap, yang peliknya air liur dia meleleh pulak, pelik campur takut aku dibuatnya. Aku pun segera check mulutnya, tapi dia tak mau bukak mulut langsung, aku bagi makan,bagi minum semua tak mau aku bagi susu badan dia langsung tak mau hisap. Macam ni aku lagilah bertambah risau, aku suruh mama try buka mulutnya, tapi mama pun tak berjaya. Air liur terus mengalir..airmata aku lagilah pun nak mengalir juga. Aku pun call hubby dah cakap masalah Najla. Hubby kata mungkin ada ulser mulut kot, sebab semalamnya kan dia demam, hubby suruh aku beri dia minum air masak banyak-banyak dan kalau tak ok, pegi klinik lagi.
Aku buat juga arahan yang hubby suruh tu..mula-mula dia pun taknak bukak mulut, nangis pun nganga sikit-sikit je mulutnya..hihihi..kelakar pun ada, comel je dia..masa dia nangis tu tiba-tiba dia pegang jari aku dan terus masukkan dalam mulutnya, lepas tu dia gigit jari telunjuk aku, kat gusi dia macam rasa bengkak barulah aku tau, dia nak tumbuh gigi lagi rupanya....gigi geraham kali ni. Mama pun kata, patutlah semalam demam..rupa-rupanya demam nak tumbuh gigi. Masa tu baru lega sikit hati aku, yelah  ibu mana yang  tak takutkan,bila mendapati anaknya tiba-tiba berubah laku, lagi-lagi masa tu lepas baik demam..haishhh..nauzubillah.. Aku pun pegi farmasi dan belikan Bonjela buat bubuh kat gusi dia yang membengkak tu.
Hari ni nampaknya dia dah ceria dan boleh cakap-cakap bahasa dia macam biasa, cuma manja sikit lah lepas demam ni, asyik nak minta  dukung bawak dia jalan-jalan kat halamanlah, mintak usap-usap kaki dia lah, tapi yang aku risau ni makan je belum ada selera lagi. Dahlah dia tu jenis susah nak makan, bila dah demam lagilah payah nak makan tambahan pulak gusi sakit, langsung tak dijamahnya makanan. Bulan depan nak timbang pulak tu dan nak inject last bagi jadual imunisasinya, hari tu dah lepas sikit garisan kuning, ni minggu depan nak check up lagi mudah-mudahan taklah turun garisan tu. Malas nak dengar misi-misi tu bebel. Padahal anak-anak diorang tu pun belum tentu sihat walafiat semua. Wallahualam..

**entry agak kelam kabut sebab dah ngantuk gila..**

3 ulasan:

maicun berkata...

salam
pengalaman baru manjadi seorag ibu ;)

Lady of Leisure berkata...

alhamdulillah dah sihat ye..

{ finieViolet} berkata...

wanie: kalo anak demam, aku pun ikut nangis..huhu

lady: dah sihat pun,..semalam bawa dia pegi piknik lagi.. main2 air..alhamdullilah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...